І форум "Української лісової платформи"

23 квітня відбувся Перший форум "Української лісової платформи", присвячений обговоренню проблем управління і фінансування лісової галузі України та впровадження нової лісової реформи. На заході були присутні різні гравці лісової галузі — від представників державних органів, природоохоронних організацій, деревообробного бізнесу, до представників об'єднань громад та профспілкових організацій.

Головні теми І форуму

Чого ми хочемо досягти у ході втілення реформ, куди ми прямуємо, яким повинно бути майбутнє лісів/лісової галузі

Сильні та слабкі сторони моделі управління, що пропонуються в наявному проєкті стратегії управління лісами, які додаткові кроки потрібні.

Сильні та слабкі сторони моделі фінансування, що пропонуються в наявному проєкті стратегії управління лісами, які додаткові кроки потрібні.

Матеріали форуму

Програма І форуму Української лісової платформи

Презентації учасників

Майбутнє лісів України: бачення МБО "Екологія – Право-Людина"

ЗАВАНТАЖИТИ

Прозорий і стабільний ринок деревини фундамент розвитку меблевої галузі в Україні. Українська асоціація меблевиків

ЗАВАНТАЖИТИ

Для того, аби кожен охочий міг, як анонімно, так і не анонімно висловити свою думку під час Першого форуму "Української лісової платформи", ми використовували інтерактивну онлайн дошку Padlet. Оригінал дошки дивіться нижче.

Made with Padlet

Результати

Учасники всебічно підійшли до рефлексії над піднятими питаннями та почули позиції сторін, що представляють природоохоронні, економічні та соціальні аспекти лісової галузі.

Серед висловлених тез було багато точок дотику в розумінні бачення майбутнього. Всі учасники платформи згодні, що:

• є потреба комплексного підходу і врахування всіх складових сталого розвитку

• реформа потрібна й одним з перших її кроків має бути оптимізація кількості лісгоспів.

• збереження самосійних лісів на землях аграрного призначеннях є важливим пріоритетом.

• наявна фінансова система з надмірними податками і недофінансуванням лісової галузі однозначно потребує змін.

Разом з тим, низка моментів потребують доопрацювання. В учасників не було єдиного бачення стосовно:

• деталей оптимізації лісгоспів (в які терміни це має відбутись, які регіони це має охопити, яка кількість лісгоспів має бути залишеною і якими шляхами це має відбуватись, тощо)

• деталей, щодо джерел і механізмів фінансування лісової галузі.

Робоча група

Учасники платформи мають спільне бачення майбутнього лісової галузі на стратегічному рівні, і розбіжності в деталях його реалізації. Саме тому, на створювану в подальшому робочу групу було запропоновано винести розробку чернетки або бачення національного плану дій для реалізації стратегії, та розробку нормативно-правових актів з питань, по яких існує загальний консенсус.

Перша зустріч робочої групи планується на кінець травня, дату та час зібрання буде оголошено пізніше. На першому зібранні будуть пріоритизовані запропоновані теми, визначено склад підгруп і подальший формат роботи.

Усі охочі можуть зареєструватися для участі у робочій групі

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ

Михайло Богомаз